Historie om silke

Silkeproduksjonen har sin opprinnelse fra Kina. Silke var begrenset til Kina frem til Silkeveien åpnet en gang i løpet av siste halvdel av det første årtusen f.Kr. Kina opprettholdt sitt virtuelle monopol av silkeproduksjon i ytterligere tusen år. Silke var ikke begrenset til kun klær, men ble også brukt til en rekke andre ting som blant annet skriving, - og fargen som ble brukt på silken var en viktig indikator på sosial klasse under Tang-dynastiet.

Silkekultiveringen spredte seg til Japan rundt år 300 e.Kr. og ved år 522 e.Kr klarte bysantinerne å skaffe seg silkeormegg og ble dermed i stand til å starte egen oppdrett av silkeormer. Araberne begynte også å produsere silke i løpet av samme tid. Som følge av spredningen av denne kulturen, ble den kinesiske silkeeksporten mindre viktig selv om de fortsatt opprettholdt dominans over det luksuriøse silkemarkedet. Korstogene brakte silkeproduksjonen til Vest-Europa og særlig til mange italienske stater som opplevde en økonomisk vekst av eksport av silke til resten av Europa. Endringer i produksjonsteknikker begynte også å skje i løpet av middelalderen hvor enheter som rokken første gang ble brukt. I løpet av det 16. århundre slo Frankrike og Italia seg sammen om å utvikle en vellykket silkehandel, mens innsatsen for utvikling av silkeindustri for de fleste andre nasjoner var mislykket.

Den industrielle revolusjonen endret store deler av Europas silkeindustri. På grunn av innovasjoner innen bomullspinning, ble bomull mye billigere å produsere, og dermed ble det mindre etterspørsel etter dyrere silkeproduksjon. Nye vevingsteknologier økte effektiviteten i produksjonen. Blant disse var Jacquard vevstolen som ble utviklet for silkebroderi. En epidemi av flere silkeormsykdommer forårsaket fall i produksjonen, spesielt i Frankrike hvor industrien aldri kom tilbake. I det 20. århundre gjenvant Japan og Kina sin tidligere rolle innen silkeproduksjon, og Kina er i dag igjen verdens største silkeprodusent. Framveksten av nye stoffer som nylon reduserte silkeutbredelsen over hele verden, og silke er i dag igjen blitt en sjelden luksusvare som er mye mindre viktig enn i sine glansdager.
Liquid error: Could not find asset snippets/booster-message.liquid